Hartelijk welkom

Izmaylov, Andres - Saint Petersburg – Vienna, Concerto Waltz

Meer Views

Izmaylov, Andres - Saint Petersburg – Vienna, Concerto Waltz

Rubriek: Solo - Geschikt voor: Pedaalharp
[ Andres Izmaylov | Bladmuziek ]

€ 15,50

In voorraad. (1)

Voeg mijn recensie toe

Saint Petersburg-Vienna Concerto-Waltz is een stuk ter ere van de link, via the Wals, tussen twee van de belangrijkste muzikale steden van de negentiende eeuw.

De Weense wals is de oudste van alle ballroom dansen. Haar charme, elegantie, levendigheid en verfijning weerspiegelt de glitter en glamour en de joie de vivre van het oude Wenen, dat hierom in het midden van negentiende eeuw alom bekend stond. Rond 1815 raakte heel Europa in de ban van deze stijlvolle dans.

Toen kwamen de spoorwegen. Honderdzeventig jaar geleden werd in Rusland de eerste spoorlijn gelegd tussen St Petersburg en Pavlovsk, waar het koninklijk paleis stond. Het stijlvolle station met zijn majestueuze spoorhal, bekend onder de naam Vokzal, werd geopend op 10 oktober 1837. Klassieke muziekensembles werden geregeld uitgenodigd om daar te musiceren. Onder speelde er andere een ensemble onder leiding van Josef Gung'l, met Zabel as harpist in de zomers tussen 1850 en 1855.

Vanaf 6 mei 1856 trad Johann Strauss Junior, de Koning van de Wals, daar elf zomers op met een 26-mans orkest. Hierdoor werd de band met Wenen versterkt, die in 1852 was gelegd toen Strauss zijn Grossfürsten Marsch (op. 107) componeerde ter ere van het bezoek van Tsar Nicholas en zijn zonen. Door het Russische publiek werd Strauss als een soort popster op handen gedragen. Veel van zijn bekendste werken dateren uit de tijd van zijn bezoeken aan Pavlovsk, zoals de Tritsch-Tratsch Polka en de Pizzicato Polka. Werken als de Pavlovsk Polka en de Faust-Quadrille werden alleen in Rusland gepubliceerd, en zijn walsen 'Viennese Bonbons' en 'Parting with St Petersburg' zijn geïnspireerd op zijn liefde voor Olga Smimitskaya. De Wals Koning heeft blijkbaar ook de aandacht gevestigd op de geniale Tschaikovsky, wiens 'Karakteristieke Dansen' hij aan het publiek bekend maakte  in 1865.

Samen met zijn broer Josef, gaf Johann Strauss zijn laatste Pavlovsk concert in 1869, en na een enkele voorstelling in 1886 in St Petersburg, Moscow, en Pavlovsk stopten zijn bezoeken aan Rusland. Hij gaf het creatieve stokje door aan Mikhail Glinka, die met zijn concerten de traditie voortzette. In 2003, bij het 300-jarig bestaan van St Petersburg, schonk Oostenrijk een kopie van het beroemde standbeeld van Strauss gemaakt door Edmund Hellmer, en toepasselijk genoeg is dit nu één van de grote bezienswaardigheden van Pavlovsk.

Aan het begin van de 21ste eeuw werd de traditie van de muzikale zomers weer opgepakt, die in 1917 was onderbroken. Het zesde Grand Waltz Festival werd in St Petersburg gehouden in juli 2007 en een Russisch Bal in het historische Hofburg Palace in Wenen in januari 2008 benadrukte de stedenband. Het doel van deze nieuwe internationale projecten is om de culturele banden tussen Rusland en Oostenrijk aan te scherpen en verder te ontwikkelen, en vooral tussen Wenen en St. Petersburg. Andres Izmaylov's Concerto-Waltz, St Petersburg-Vienna zorgt voor een prachtige  schakel voor de harp in deze culturele muzikale keten.

Aanvullende Informatie

Aanvullende Informatie

Schrijver / arrangeur / componist Izmaylov, Andres
Gewicht 57 g.
Geschikt voor Pedaalharp
Rubriek Solo