Hartelijk welkom

Albéniz, Isaac - Asturias

Meer Views

Albéniz, Isaac - Asturias

Rubriek: Solo - Geschikt voor: Pedaalharp
[ Isaac Albéniz | Bladmuziek ]

€ 9,90

In voorraad. (1)

Voeg mijn recensie toe

Het stuk, dat ongeveer zes minuten duurt is oorspronkelijk geschreven voor piano in de toonsoort G mineur. Het werd voor het eerst gepubliceerd in Barcelona in 1892.

De naam Asturias (Leyenda) werd postuum uitgegeven door de Duitse uitgever Hofmeister, die het in de "volledige versie" van de Suite Española van 1911 opnam, hoewel Albéniz het stuk voor deze suite nooit had bedoeld. Ondanks de naam wordt deze muziek niet geassocieerd met de volksmuziek van de Noord-Spaanse regio Asturië, maar eerder voor de Andalusische flamencotradities. Leyenda, de ondertitel van Hofmeister, betekent legende. Het stuk is bekend om de gevoelige, ingewikkelde melodie van zijn middensectie en abrupte dynamische veranderingen.

Albéniz's biograaf, Walter Aaron Clark, beschrijft het stuk als "pure Andalusische flamenco". In het hoofdthema bootst de piano de gitaartechniek na van het afwisselen van de duim en vingers van de rechterhand, het bespelen van een pedaalachtige open snaar met de wijsvinger en een melodie met de duim. Het thema zelf suggereert het ritme van de bulería - een snelle flamenco-vorm. De markeringen "marcato" / "staccato" suggereren zowel gitaarklanken als het voetenwerk van een flamencodanser. Het stuk klinkt alsof het is geschreven in de Frygische modus die typerend is voor bulerías. Het tweede deel doet denken aan een copla-a gezongen vers dat een specifieke vorm volgt. Clark zegt dat het in de typische Albéniz-vorm is geschreven, omdat het 'monofonisch wordt gepresenteerd maar op de vijftiende wordt verdubbeld voor meer volheid van geluid.

De muziek wisselt tussen een solo en een begeleiding die typisch is voor flamenco. Het korte middengedeelte van het stuk is geschreven in de stijl van een malagueña - een ander stuk in flamenco stijl. De malagueña leent twee motieven uit de vorige copla en bouwt daarop voort. Het stuk keert terug naar zijn eerste thema totdat een langzame "hymne-achtige" passage het stuk beëindigt.

 Asturias
Aanvullende Informatie

Aanvullende Informatie

Schrijver / arrangeur / componist Albéniz, Isaac
Gewicht 73 g.
Geschikt voor Pedaalharp
Rubriek Solo